Nordic Network for Early Opera

præsenterer operaen

Apollo og Daphnes kærlighed
INFO

Når Nordic Network for Early Opera gæster Hofteatret i februar 2014 bliver det med Pier Francesco Cavallis enestående opera APOLLO OG DAPHNES KÆRLIGHED fra 1640 med bl.a. Xenia Lach-Nielsen i 3 roller.

Librettoen er skrevet af digteren Gian Francesco Busenello, som var en af 1600-tallets betydeligste dramatikere og nok det tætteste man kommer på en italiensk Shakespeare. Selve handlingen i operaen er en surrealistisk sammenvævning af forskellige eventyr fra den romerske digter Ovids Forvandlinger; en slags drømmeverden, hvor publikum præsenteres for underfundige, smukke og rørende billeder.

Én af historierne i APOLLO OG DAPHNES KÆRLIGHED handler bl.a. om sol- og digterguden Apollo, der forelsker sig i den kyske nymfe Daphne, som ønsker at forblive jomfru. Apollo forfølger Daphne for at få hende til at give efter for hans begær, og som en sidste udvej lader hun sig forvandle til et laurbærtræ. Apollo finder ro, da han fletter en krans med blade fra træet til sine lokker.

Selvbiografisk drama?
Bag de mytologiske eventyr kan der formentlig have skjult sig et mere jordnært, men forbudt eventyr. Digteren Busenello havde i sin ungdom været forelsket i en smuk nonne, der ligesom mange andre unge piger fra middel- og overklassen i 1600-tallets Venedig var blevet tvunget i kloster af sin familie. De unge elskende mødtes i klosterets besøgsrum, men havde aldrig mulighed for at røre ved hinanden, og kun gennem litteraturen opnåede de en slags forening. I poesiens drømmeverden gennemlever de alle kærlighedsforholdets forskellige roller: digteren er snart den impotente Tithonus, snart den filosoferende Kyrilla, snart den melankolske Kephalus og snart den overlegne digtergud Apollo; nonnen er snart den uopnåelige gudinde Aurora, snart den undvigende Daphne, snart den længselsfulde og forpinte Procris. Dramaet kan således forstås som en udforskning af de bevidste og ubevidste dimensioner i et uforløst kærlighedsforhold: hvad er virkelighed, og hvad er drøm? Eller er drømmen en del af virkeligheden?

Utraditionelt cast
Operaen synges på dansk og det kunstneriske hold består hovedsagligt af yngre operasangere med et nært forhold til barokopera og sungen deklamation. Sangeren og skuespilleren Xenia Lach-Nielsen, der er mest kendt fra musicals og teaterkoncerter som Den eneste ene, The Black Rider og Sweeney Todd, debuterede i 2011 som operasanger i titelrollen i Poppæas kroning af Monteverdi. En rolle som hun høstede stor ros for og som har resulteret i endnu en hovedrolle, nemlig som Daphne i APOLLO OG DAPHNES KÆRLIGHED. Magnus Tessing Schneider iscenesætter og på scenen ses i øvrigt Mathias Hedegaard, Martin Vanberg, Lise-Lotte Nielsen, Teresia Bokor, Erlend Tyrmi og Anna Maria Wierød.

Spilleperiode:
16. – 26. februar 2014
Billetpris: 250 kr. Stud: 125 kr.

Spillested:
Teatermuseet i Hofteatret?
Christianborgs Ridebane 18, 1218 København K

PR
Have Kommunikation
Tlf.: 33 25 21 07
Pressekontakt: Maria Rugbjerg Hoppe
maria.rugbjerg@have.dk
Tel: 30 56 36 76 / 33 25 21 07